Contant geld, vrijwel iedereen maakt er gebruik van. Soms heel incidenteel, soms heel intensief. Bijvoorbeeld omdat je met biljetten en munten in je portemonnee je uitgaven beter in de gaten kunt houden. Of omdat je de ontwikkelingen rond digitaal betalen niet zo goed kunt volgen, of niet overal je digitale sporen wilt achterlaten. Maar welke reden het ook is; Geldmaat houdt contant geld beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig voor wie het wil of moet gebruiken, met speciale aandacht voor mensen in een kwetsbare positie.
Bereikbaar - Iedere Nederlander kan binnen een straal van vijf kilometer hemelsbreed contant geld opnemen bij een geldautomaat. Verspreid over het land zijn er voldoende mogelijkheden zijn om biljetten en munten te storten en op te nemen. Geldmaat heeft de afspraken hierover in het convenant Contant Geld ondertekend.
Beschikbaar - Onze automaten voor het opnemen en storten van contant geld zijn betrouwbaar. We zorgen voor zo min mogelijk uitval door goed onderhoud, zorgvuldige planning en adequate service voor het vullen of legen. Geldmaat heeft de afspraken hierover in het convenant Contant Geld ondertekend.
Betaalbaar - Door innovaties aan onze automaten en het steeds verder ontwikkelen van onze dienstverlening zorgen we ervoor dat contant geld betaalbaar blijft.
Veilig - Het opnemen of storten van contant geld moet in een veilige omgeving kunnen plaatsvinden, binnen of buiten. De klant moet zich veilig voelen en de automaat moet zo goed mogelijk bestand zijn tegen vandalisme en criminaliteit (plofkraken). Een van de maatregelen om criminaliteit te ontmoedigen is het sluiten van automaten tussen 23.00 en 07.00 uur, met uitzondering van enkele automaten in uitgaansbieden. Verder zijn locaties voorzien van zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen in en om de automaten.
Mensen in een kwetsbare positie - Voor veel mensen is een geldopname een eenvoudige handeling, maar dat geldt niet voor iedereen. Bijvoorbeeld mensen die aanpassingen gebruiken voor hun motoriek of gezichtsvermogen. Geldmaat streeft ernaar iedereen te helpen om zo lang mogelijk, zo zelfstandig mogelijk gebruik te laten maken van de automaten. Zo voldoen automaten aan de vereiste hoogte voor rolstoelgebruikers en is er spraakondersteuning op veel automaten. In Geldmaatwinkels zijn automaten met extra veel ruimte eromheen en een geleidestrook.
Voor wie een helpende hand wil gebruiken, is er Geldmaat Plus. Dit is beschikbaar bij ruim 330 locaties, voornamelijk bij boekhandels van Primera, Bruna, AKO en ReadShop.
In 2011 richtten drie banken; ABN AMRO, ING en Rabobank Geldservices Nederland (GSN), de voorganger van Geldmaat, op. Zij doen dat om de kosten van het chartale (contant) geldverkeer te delen. Omdat banken volgens de wet niet zo nauw mogen samenwerken krijgen ze daarvoor speciaal toestemming van De Nederlandsche Bank (DNB). GSN neemt de banken de verwerking van het contante geld uit handen, coordineert het waardetransport van en naar de geldautomaten en doet het onderhoud van de automaten. De drie banken zijn de enige aandeelhouders van GSN.
De jaren daarna daalt het gebruik van contant geld. Dat maakt het voor banken lastig om het serviceniveau op peil te houden. In 2017 besluiten de drie banken hun samenwerking in GSN verder uit te breiden om zo hun klanten ook in de toekomst automaten voor het opnemen en storten van contant geld aan te kunnen bieden.
ABN AMRO, ING en Rabobank spreken af om hun geldautomaten voor het opnemen en storten van biljetten en munten en hun sealbagautomaten voor het storten van verpakte biljetten samen in een onderneming onder te brengen. GSN wordt daarvoor op 1 januari 2019 omgedoopt tot Geldmaat. Dit is een mega-operatie. Niet alleen worden duizenden automaten in een nieuwe jas gestoken, ook is er nieuwe, eenduidige software nodig. De overname van de automaten is in 2021 afgerond.
We zijn een financiële afwikkelorganisatie en hebben ruim 300 medewerkers in dienst die werkzaam zijn in een van de vier domeinen Operations, Finance, Risk en Corporate Office. We hebben een directieteam met vier leden en staan onder toezicht van een Raad van Commissarissen. ABN AMRO, ING en Rabobank zijn aandeelhouders van Geldmaat.
Onze kernwaarden zijn samenwerken, eigenaarschap en transparantie. We zien dat terug doordat problemen en uitdagingen door medewerkers onderling opgelost en opgepakt worden. We zien dat medewerkers zelf initiatief nemen en niet bang zijn om fouten te maken, want daar leren we van. We zijn een lerende organisatie die zichzelf continu wil verbeteren, onder het motto “iedere dag een stapje beter”.
Geldmaat kent een klokkenluidersregeling die ook voor derden toegankelijk is.